Haberler
24 Kasım 2021
Rakamlarla Karton , Kağıt ve Ağaç Tüketimi
Milyarlarca insan her yıl milyonlarca ton kağıt ve karton ürünü tüketiyor. Bu sayı içerik ve veriyi sanallaştıran teknolojiye rağmen giderek artıyor. Gerek ofislerde kullanılan fotokopi kağıtları ve karton mukavva ve temizlik kağıtları gerekse evimize ya da iş yerimize gelen faturalar, gazeteler… Aklınıza gelen tüm kağıt ve karton türevi ürünler için ağaç kullanılıyor ya da geri dönüşümle tekrar kullanılabiliyor.
Peki, ağaçtan toplandığı sanılırcasına kullanılan bu kağıtların ve kartonların aslında ağaçların kendisi olduğunu unutuyor olabilir miyiz? Kağıt ürünlerini kullanmadan önce hatırlanmasında fayda olan birkaç maddeyi ve ilginç istatistikleri sizler için hazırladık.
Bunları Hatırlayalım!
Türkiye genelinde kağıt tüketimi yıllık yaklaşık 6 milyon ton. Kişi başı tüketim ise 70 kg.Geri dönüşüm oranımız % 40 seviyesinde ve hedeflenen ise 5 yıl içinde bunu % 60 seviyesine taşımak.Her yıl kağıt, karton ve yaşamsal ihtiyaçlarımız için kişi başı ortalama 7 adet ağaç tüketiyoruz. Bu demek oluyor ki her sene doğaya en azından 7 fidan dikebiliriz.1 hektar alan içinde iğne yapraklı ağaçlar yılda 30 ton, geniş yapraklı ağaçlar ise 16 ton oksijen üretebiliyor.
Yetişkin bir kayın ağacı 1 günde yaklaşık 1000 kişinin çıkardığı karbondioksiti yok edebiliyor. Aynı zamanda yılda 7 kg toz ve yaklaşık 300 kg zehri süzebiliyor. Buna bağlı olarak da hava kirliliğinin yaklaşık % 50’si ormanlar sayesinde temizlenmiş oluyor.
10 m2 alan içinde bulunan 25 metre boyunda 100 yaşında bir kayın ağacı yılda 30.000 lt. su emebiliyor bu da toprak kaymasını engelleyerek verimli toprakları korumuş olur.
1 hektar alan içinde yaklaşık 10.000 ağaç bulunabilir, 10.000 ağaç ise günlük 30.000 insanın tükettiği oksijeni üretebilir. Dünyada herkes tükettiği kağıt miktarını yarı yarıya azaltırsa yılda 8 milyon hektar orman korunabilmekte ve bu rakamlar düşünüldüğünde yapılacak tasarruf ile ciddi seviyelerde fayda sağlanabiliyor.
Geri Dönüşüm Oranı Arttırıldığında!
Geri dönüşüm oranını artırarak kağıt ve karton ithalatı azaltılabilir ve ülke ekonomisine fayda sağlanabilir. Böylelikle kağıt ve karton üretim için harcanan yüksek enerji ve su tüketiminden tasarruf sağlanmış olur.
Geri dönüşüme kazandıracağımız 70 kg kağıt ve karton ile 1 ağaç kurtarabiliriz. Kurtardığımız 1 ağaç ise günde 3 insanın tükettiği oksijeni üretebilir.
1 ton kağıt ve karton hamuru için 2 ton ağaç gerektiği bunun için de 20 ağacın kesildiği ve kesilen 20 ağaç ile sadece 200.000 sayfa yani 80 koli A4 fotokopi kağıdı üretilebildiği bilinmelidir.
Ürünü doğrudan içine alan ilk, asıl, iç paketidir. Bazen ürünün tanınması için tek ve önemli bir araçtır. Ambalajın şekli ve yapısı tüketicinin ürünü algılamasında önemli bir faktördür. Birincil ambalajlar ayrıca ürünle ile ilgili bilgileri de verir. Birincil ambalaj (iç ambalaj), ürün için sargı, kap, kutu vb. şeyleri üretme ve dizayn etmeyi gerektiren faaliyettir ve ürünün birinci sargısıdır.
Tüketici paketi veya satış paketi da denir. Ürün ile doğrudan temas eden, nihai tüketiciye satılırken kullanılan pakettir. Ürünün kalitesi ve kullanımı hakkında bilgi içeren etiket ve kapak gibi ekstra birimleri de kapsar.
Çevre ve Orman Bakanlığı Verileri!
Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre boş yere yapılan yazışmalar olmasa 2 milyon ağaç kurtarılabilir. Ortalamaya göre bir ofis çalışanı yılda yaklaşık 80 kg. kağıdı ve kartonu çöpe atıyor. Bu rakamın 1 ağaçtan elde edilen kağıda eşit olduğu düşünülürse geri dönüşümün önemi daha da ön plana çıkıyor.
Sürekli artan nüfus tüketimin de artmasına neden oluyor. Kaynakları tüketirken uzun vadeli düşünmek sürdürülebilirlik açısından çok önemli. Tüketilenin yerine yenisinin aynı oranda konmaması, gelecek nesiller adına bencillik yapmaktan başka bir şey olmayacaktır. Bilinçli tüketimle en az zarar ve en yüksek fayda sağlanabilir bu nedenle bir daha ki sefere kağıt ve karton ürünleri kullanırken aslında nelere yol açılabileceğinin önemini unutmamakta fayda var.
Diğer Haberler
2023 Avrasya Ambalaj Fuarına Katılıyoruz !
Gelenek bozulmadı, her yıl olduğunu gibi bu yılda Avrasya Ambalaj fuarındayız. Avrasya Ambalaj Fuarı, Avrasya’nın lider ambalaj fuarıdır.
Larton SunKA – Empack Madrid 2023’te Yenilikçi Ambalaj Çözümlerini Sergiliyor
Larton SunKA Empack Madrid 2023’te Ambalaj Teknolojisinin Geleceği
Yenilikçi Paketleme Çözümleri
Larton – Pasta Altlığı ve Metalize Karton Üreticisi
öncü pasta altlığı üreticisi Larton’un entegre mükemmeliyetini keşfedeceğiz. Larton, yüksek kaliteli pasta altlıkları üretmekle kalmaz, aynı zamanda üretim sürecinde kullanılan metalize kartonu da kendisi üretir.
Nihai Koruyucu Ambalaj Paketleme Rehberi
Kapsamlı koruyucu ambalaj paketleme rehberimize incelemeye hazır olun!